Om utbildningen
Låt oss presentera
VÅR UTBILDNING
- Utbildningen omfattar sammanlagt 1000 gymnasiepoäng
- Det första året är upplagt på 40 veckor
- Varvat med minst 15 veckors arbetsförlagd praktik
- 75 % Av utbildningen består av praktiska delar
- Första året avslutas med ett teoretiskt och två praktiska prov
- År 2 - Kan man vid intresse läsa vår tilläggsutbildnig för att ansöka om godkännande i Jordbruksverket innan 1 Januari - 2026
I utbildningen ges bland annat kurser inom hovvård, hovsjukdomar, hantverksteknik, smide, svetsning, verkning, smittskydd, skoning samt hästens anatomi. Småföretagande och ergonomi är också viktiga moment inom utbildningen. Hästmaterialet vi använder innefattar hela bredden från ridhästar, travhästar och arbetshästar.
Målet med utbildningen är att ge kunskaper och färdigheter för att kunna arbeta som hovslagare i anställning eller som egenföretagare. Vår grundutbildning är godkänd av Jordbruksverket och utgör en bra grund för senare vidareutbildning till, av Jordbruksverket, godkänd hovslagare.
Vår utbildning är inte kopplad till Distrikthovslagarna Sverige eller Svenska Hovslagarföreningen då de båda är intresseföreningar som är frivilliga att gå med i. Vi följer jordbruksverket utbildningsplan för att utbilda godkända hovslagare.
Tilläggsutbildning (år 2)
Vi kan erbjuda dig tilläggsutbildning mot en kostnad för att bli godkänd som hovslagare i jordbruksverket. Detta år är frivilligt och sker delvis på distans där upplägget följer jordbruksverkets normer. Alla i hela Sverige kan söka tilläggsutbildningen.